Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 06-52417004
  • mail@zuppelli.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  •  06-52417004

Welke aftrekposten hebben ondernemers recht op?

Ondernemers hebben recht op interessante aftrekposten. Voor de hoogte van de belastingheffing maken ze een groot verschil. Welke aftrekposten zijn dat?

Ben je ondernemer? Dan heb je recht op aftrekposten. Je wilt natuurlijk wel alle aftrekposten gebruiken waar je recht op hebt.

Als zelfstandige moet je zelf het nodige regelen. Je krijgt geen WW-uitkering als het inkomen zakt en bij arbeidsongeschiktheid hoef je niet te vertrouwen op ons sociale stelsel. Voor werknemers is er veel geregeld, maar voor ondernemers minder. Er zijn aftrekposten waar je van kunt profiteren. Welke zijn dat, en waar heb je recht op in 2023?

De zelfstandigenaftrek is iets versoberd

Werk je per jaar minimaal 1.225 uren voor je onderneming en kun je aangemerkt worden als ondernemer? Dan heb je recht op de zelfstandigenaftrek. Tot 2020 bedroeg de aftrekpost nog 7.280 euro, maar het voordeel is gezakt naar 5.030 euro in 2023. Ook de komende jaren wordt de aftrekpost kleiner, tot er uiteindelijk nog 900 euro over is in 2027.

Beginnende ondernemers hebben ook nog de startersaftrek

Om starters financieel tegemoet te komen is er een extra aftrekpost van 2.123 euro. Een voorwaarde is dat je recht hebt op de zelfstandigenaftrek en je hebt niet vaker dan twee keer de startersaftrek al toegepast. Ben je in de afgelopen vijf jaren ook al ondernemer geweest? In dat geval heb je er mogelijk geen recht meer op.

Nog een extra cadeautje – De MKB-winstvrijstelling

De MKB-winstvrijstelling bedraagt 14 procent van de winst. Hier heb je ook recht op als je geen MKB-ondernemer bent. Dus ook een zzp’er krijgt deze vrijstelling. Zie het als een extra korting.

Kleine ondernemers kunnen profiteren van de kleineondernemersregeling (KOR)

Tot 2020 was de KOR een belastingvermindering. Tegenwoordig is het een btw-vrijstelling. Je hebt recht op deze vrijstelling als jouw omzet in één jaar waarschijnlijk onder de 20.000 euro blijft. Dit betekent dat je jouw klanten geen btw meer in rekening brengt. Bij een stijging van de omzet boven de 20.000 euro, vervalt de regeling en breng je wel weer btw in rekening. In dat geval kun je de komende drie jaren geen gebruik meer maken van de regeling.

Profiteren van de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Op bedrijfsmiddelen schrijf je af. Je koopt bijvoorbeeld meerdere computers voor 2.000 per stuk. In het jaar van de aankoop kun je het volledige bedrag niet gelijk in mindering brengen op de winst. Je schrijft namelijk jaarlijks een deel af. Het zit anders als je gebruik maakt van de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. De investeringen die hieronder vallen kun je wel in één keer ten laste van de winst brengen. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden. Zo moet de investering minimaal 450 euro (exclusief btw) per bedrijfsmiddel bedragen. De minimale investering in het jaar bedraagt 2.600 euro exclusief btw. Let goed op de voorwaarden die de Belastingdienst stelt.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 31-05-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.