Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 06-52417004
  • mail@zuppelli.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  •  06-52417004
14-11-2017

Zorgpremie 2018 toch ietsje duurder?

Het zorgseizoen is weer geopend. Alle zorgverzekeraars hebben de premies voor 2018 bekend gemaakt. De basisverzekering wordt gemiddeld weer duurder, maar de verschillen zijn groot.

Op de televisie zul je het de komende weken weer merken. Verzekeraars proberen zichzelf in de kijker te spelen door je te overladen met commercials. Zij hebben ongeveer zeven weken de tijd om jou te bewegen om over te stappen. Maar voordat we die beslissing nemen is het slim eerst weer even goed te kijken naar de eisen die aan de zorgverzekering gesteld mogen worden. Want je hebt nu de kans om jouw zorgverzekering weer helemaal af te stemmen op jouw zorgbehoefte in 2018. En dat betekent dus: vergelijken. 

Hoeveel zijn de premies verhoogd?

Met Prinsjesdag doet de politiek altijd een voorspelling over de hoogte van de zorgverzekering voor het nieuwe jaar. Ze hebben ook weer een poging gedaan over het jaar 2018. Maar net als voorgaande jaren wijkt de praktijk toch weer sterk af van het verwachting.
Verwacht werd een stijging van de premie met 6 euro per maand, gemiddeld is het blijven steken op 2 tot 3 euro. Verzekeraars hebben namelijk weer massaal hun reserves ingezet om de zorgpremie voor 2018 te drukken. 

Wat betekent dit voor mijn zorgverzekering?

Gemiddeld gaat het om een geringe verhoging, maar de onderlinge verschillen zijn toch relatie groot. Sommige verzekeraars hebben de premie verlaagd en anderen hebben de premies juist verhoogd. Je komt er dus niet onderuit om erin te duiken. De komende weken ontvang je van jouw huidige zorgverzekeraar de polis voor het nieuwe jaar. Vervolgens heb je tot 1 januari de tijd om te beslissen om toch over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Het is belangrijk om de beslissing weloverwogen te nemen. Het gaat namelijk wel om de financiering van de medische kosten waar je volgend jaar mee wordt geconfronteerd. In over het algemeen weten we niet wat die kosten zullen zijn.

Daarbij gaat het niet zozeer om de hoogte ervan, als wel om de soort kosten. Welk type behandeling nodig is, is niet bekend. We weten immers niet of en hoe we ziek worden. 
Dan kan het van belang zijn om de zorgpolis te kiezen, op basis van de soort behandelingen die vergoed worden. Want vooral op dat terrein zien we dat de verschillen enorm zijn.

Overstappen naar een andere verzekeraar of blijven zitten?

Zorgverzekeringen bestaan uit een basisverzekering en eventueel een aanvullende zorgverzekering. In de basisverzekering is de meest essentiële zorg verzekerd, zoals ziekenhuiskosten, medicijnen en bezoekjes aan de huisarts. Voor medische kosten zoals voor de tandarts, alternatieve geneeswijzen en fysiotherapie zul je in de meeste gevallen een aanvullende zorgverzekering nodig hebben. Het bepalen of je moet blijven zitten of overstappen kunnen wij samen met jou bepalen. Uiteraard blijft het een inschatting welke zorg je in 2018 nodig hebt. Toch kan de zorgverzekering zo goed mogelijk afgestemd worden op jouw wensen.

Ga niet alleen maar voor de laagste premie

Onder de zorgverzekeraars bevinden zich prijsvechters. Ze bieden tegen lage prijzen de basisverzekering aan. Vaak gaat het om zorgverzekeringen waarin maar een deel van de zorgverleners gecontracteerd is. Dit kan betekenen dat je voor medische behandelingen mogelijk niet naar het lokale ziekenhuis kunt. Vrije artskeuze kan voor veel mensen heel belangrijk zijn. Ook de vrije keuze voor medicijnen kan stevig meespelen. Net als de vraag of zorg alleen 'in natura' verleend mag worden, of dat de zorg ook gewoon 'als particulier' gekocht mag worden.
Door het overstappen naar een andere zorgverzekering kun je soms inderdaad veel geld besparen. Dat wel. Maar verlies vooral de kwaliteit van de zorg niet uit het oog.

En daar helpen we graag bij.

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens